Hírek

Lélekszínház, azaz a Spirit Színház "A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért" szeptembertől

2011-08-05

Budapesten nemrégiben alakult meg a Lélekszínház, azaz a Spirit Színház.

A lélekszínház első nagy bemutatója "A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért" című előadás nagy sikert aratott a Tháliában, ahol szeptembertől ismét bemutatják a darabot.

Magyarországon a darab témája – sajnos – nagyon aktuális.
Szinte naponta hallunk híradást családon belüli fizikai vagy verbális erőszakról. Ezen belül is a gyermekek ellen elkövetett cselekedetek száma riasztó. Sajnos a társadalom jelenleg szinte tehetetlen, így a kevés kivételtől eltekintve az esetek nem látnak napvilágot, a sértettek pedig őrzik a családi titkokat. Sokan (főleg vidéken) nincsenek i s tudatában annak, hogy családon belüli erőszak áldozatai.

Színházi előadásuk célja, hogy az intézmények, hatóságok, segítő szervezetek nagyobb teret, figyelmet kaphassanak, a sértettek pedig el merjenek menni problémáikkal a megfelelő szervekhez és változtathassanak életükön, gyermekeik életén. Esetleg ki merjenek állni nagyobb nyilvánosság elé, példájukkal bizonyítva, hogy van kiút a reménytelennek ítélt „családi pokolból”.

A társulat a színház nyelvén, egy színdarab példájával tud küzdeni a jelenség ellen, kiutat, reményt mutatva. Ezt azonban szeretnék minél szélesebb körben, „hangosabban” hirdetni, házhoz vinni a segítséget, szeretnénk, ha minél többen tudnának az erről szóló előadásunkról.
A kampány szlogenje: „Színházzal a családon belüli erőszak ellen”.

A legközelebbi előadás:

A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért
Helyszín: Balatonfüred, Vaszary Villa
Időpont: ‎2011. augusztus 25. 19:00

A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért
Helyszín: Thália Színház, Új Stúdió
Időpont: ‎2011. szeptember 17. 19:30

A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért
Helyszín: Thália Színház Új Stúdió
Időpont: ‎2011. szeptember 18. 19:30


Néhány információ a színházról és a társulatról:

Színházuk, a budapesti Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínháza olyan előadásokat hoz létre, melyek közelről megérinthetik az emberek lelkét. A „Lélek” színház a problémamegoldás módjaira rámutató, az emberek közötti viszonyok sokféleségét bemutató, az érzelmek felvállalására buzdító színház. Bemutatnak életrajzi ihletettségű műveket, olyan művészek, közéleti emberek portréját rajzolva meg, akiknek sorsa iránymutató, elgondolkodtató lehet. Egy új műfajt is bevezetnek, ez a „Vers- és látványszínház”, mely sorozat keretében szeretnénk rávilágítani arra, hogy az emberek szeretik, szerethetik a költészetet, csak lehet, hogy nem tudnak róla. Közönségük lehet bárki, aki boldog, aki problémákkal küzd, aki társas, aki magányos. Aki szeret elgondolkozni a világ dolgain és úgy érzi, van ereje hozzátenni ahhoz, hogy jobbá váljunk.

A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért
– színjáték –
Játék az elvesztett gyermekkorért, a családi összetartozásért a függőségek világában, a családon belüli, gyerekek sérelmére elkövetett erőszak ellen

A tragikomikus, fénnyel és sötéttel egy időben játszó, egyszerre spirituális és realista történet hitet tanít a reménytelenségben és a céltalanságban, hitet abban, hogy minden túlélhető és megszerethető.
Egy családi pokol sírós-nevettetős bemutatása, filmszerű epizódokkal, melyek végén talán a néző is választ kap a kérdésre: "van olyan gyerek, aki minden nyomorúságot túlél?"

Az előadást egy szünettel játsszák.
Az ősbemutató a Thália Színház Új Stúdiójában volt 2011 májusában.

Színdarabunk magyar ősbemutató, Paulinyi Tamás Irodalmi díjas „Bólébál” című regényének két részes színpadi változata A darab önéletrajzi ihletésű mű, aminek erejét a tragikomikus élethelyzetek panaszos-beletörődős, sírós-nevettetős bemutatása adja. A kisgyerekből felnőtté érő főszereplő sorsa szinte tipikus. Hogyan válnak el a szülők és marad mégis egy lakásban a család, hogyan válik az anya alkoholistává, hogyan próbálja a fiú menteni a veszekedéseket, a verekedéseket, s mindezt titkolni a külvilág elől. A bizarr fordulók közben nagyobb, közös múltunk is megelevenedik. A politikától mentesen, mégis ismerős realizmussal élhetjük át a hatvanas, hetvenes évek hangulatát. A színpadi játék megoldása különös, egy monológ – két hangra.

A mostani Író (Perjés János játssza) megérkezik ősei üres vidéki házába, azzal a szándékkal,hogy felelevenítve emlékeit, leszámoljon múltja és lelke „démonaival”. Felidéződik gyermekkora, önálló életre kel mindenkori saját maga, így újból átéli a katartikus élményeket. A mindenkori Tamás (akit Makranczi Zalán alakít) és a visszaemlékező mostani Író végig járja a gyermekkortól az utat újra, „teli lommal, teli emlékkel, teli halottal”. Közös játékukban megelevenednek a történet szereplői: a Nagymama, az Anya, az Apa, sőt még a kutya is. A darab hitet adhat a hasonló cipőkben járóknak, hogy minden túlélhető és megszerethető.

Fő mondanivalója:
- a fiatalkorúak ellen családon belül elkövetett erőszakra való figyelem felhívása
- alkohol- és drogprevenció
- kiút mutatás a függőségek világából

Színlap:

Paulinyi Tamás: A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért
(Paulinyi Tamás „Bólébál” c. regényének színpadi változata)
Szereplők:
Tamás I. (a mindenkori) – Makranczi Zalán
Tamás II.(az Író) – Perjés János
Hangfelvételről közreműködik: Venczel Vera, Papadimitriu Athina
Színpadra alkalmazta: Perjés János
Zene: Quimby

A társulat tagjairól bővebben: http://spiritszinhaz.com/

http://www.szinhazkolonia.hu/blog/harmadik/Lelekszinhaz-azaz-a-Spirit-Szinhaz

További blogbejegyzések

Öröm és boldogság

2019-06-18

Székely Csaba darabja először Magyarországon!

tovább »

Exkluzív interjú a Szexpedíció szerzőjével

2019-05-14

A rendező kérdez, az író válaszol. A világhírű Szexpedíció (Sexy Laundry) című komédiát május 24-étől láthatja a Spirit Színház közönsége Hegyi Barbara és Seress Zoltán főszereplésével. Sziporkázó poénokkal a házasság intézményére görbe tükröt mutató történet. Bányai Gábor faggatta Michele Rimlt.

tovább »

Szeretetkönyv - 50. jubileumi előadás

2019-05-07

Büszkén jelentjük, hogy ma immáron 50. alkalommal kerül színpadra nagysikerű darabunk. Reméljük, hogy még legalább ennyi eseményen találkozhatunk kedves nézőinkkel!

 

tovább »

KÖVEK

2019-03-31

Drámapedagógiai bemutató a Spirit kamarateremben.
Szőke Olivér és Magyar Vazul, Czeizel Gábor rendezésében.

Ezt az előadásunkat iskolákba helyszínre visszük!

tovább »
Tovább a havi műsorra »
Következő előadások:
Márai Sándor: Eszter hagyatéka
2019.07.17. 19:30
Spirit Színház NYÁRI JÁTÉKOK 2019 Jegyvásárlás
Márai Sándor: Eszter hagyatéka
2019.07.18. 19:30
Spirit Színház NYÁRI JÁTÉKOK 2019 Jegyvásárlás

Hírlevél felíratkozás

Vezetéknév
Keresztnév
E-mail


Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Közérdekű adatok

Tel: (36 - 1) 269-8211, (+36-30) 203-6530
E-mail: titkarsag@spiritszinhaz.com
Facebook: spirit.theatre
Instagram: spirit_színhaz
          

Copyright @ 2017 - Spirit Színház Non-Profit Kft. - Minden jog fenntartva! Design és programozás Arteries Studio