Hírek

Párnakönyv - színházi napló 1.rész

2012-12-12

Lévai Katalin pár évvel ezelőtt megírta életének meghatározó töredékét. A Párnakönyv a Spirit Színház produkciójában januárban kerül színre. Ám az író ebben az esetben emlékező önmagaként színre lép. A számára egyelőre idegen világról naplót vezet.

Szereplők: NŐ: Földes Eszter

                   FÉRFI:Németh Kristóf

                   ÍRÓNŐ:Lévai Katalin

Rendező:   Dicső Dániel

Bemutató: Rózsavölgyi Szalon, 2013. január 22.

Különös, hogy most, ilyen későn az életemben, megtörténik az, amiről gyerekkoromban olyan sokat álmodoztam: színpadon játszom, méghozzá a saját darabomban. Úgy látszik, szeretek játszani. Ez új felismerés. Az első próbák közben rájöttem, mi a színészet varázsa, mi teszi olyan végtelenül vonzóvá számomra ezt a mesterséget. A színpadon – akármilyen parányi legyen is – az ember valóban Isten bohócának képzeli magát, és valami különös táncot mutat be önmagának. Szállni készül a világban, minden félelem nélkül. Sok mindenkiben megvan ez az érzés, de nem mindenki él vele. Nem mindenki képes a szabadságra. A színész, ha nem színlel, hanem érez, képes rá. Néha nekem is sikerül. Néha.

A darabban a narrátor szerepét játszom, az emlékező ént. Oldalt ülök, figyelem Eszter és Kristóf játékát, és nézem Danit, amint nézi a színészeit. A Párnakönyv önéletrajzi ihletésű mű, életem fiatalkori, nagy szerelmének történetét mesélem el benne. Egy olyan szerelem történetét, amilyet mindenki legalább egyszer az életében szeretne átélni.

De mi köze mindehhez Daninak, Eszternek és Kristófnak? Képesek lesznek-e megérteni, mit éltem át egykor, mit jelentett ez a kapcsolat akkor, és hogyan határozta meg az életem további éveit? Vagy erre egyáltalán nincs is szükség? 

Eszter sokkal vidámabb, felszabadultabb lány, mint amilyen én voltam, sokat nevetgél, ami eleinte zavar. Mintha nem értene egyes jeleneteket. A számomra legmeghatóbb temetői jelenetet például humorosra veszi, ráadásul azt mondja, én írtam ilyenre. Megnézem, újra elolvasom. Hát, van benne valami. A lány becsípett, kicsit kábán emlékezik vissza egy drámai családi eseményre, jókedvűen meséli el, miközben eszegetnek, iszogatnak sírszentelés után a temetőben. Amikor először játssza el így, sikítani tudnék. Szerencsére Kristóf , aki nem áll rá Eszter hullámhosszára, hanem erős, autonóm személyként higgadt komolysággal válaszol, helyére teszi a jelenetet. Így már jó. Sőt. Jobb, mint amilyennek elképzeltem. A két színész különös összhangjából sokkal izgalmasabb jelenet született, mint amire eredetileg gondoltam. Kicsit megnyugszom.

De azután jön egy csúnya veszekedés a két ember között. Eszter rettenetesen kiabál, és Kristóf is egyre följebb emeli a hangját. Sok ez így. Amikor már éppen közbe akarok szólni, Kristóf lehalkítja a hangját, megváltoztatja a jelenet dinamikáját, és ettől azonnal a Nő pártjára állok. Hiszen az kiabál hangosabban, aki kétségbeesettebb. Igen, ilyen kiszolgáltatott  a Párnakönyv hősnője ekkor, jogos fájó szenvedéllyel alakítani.  Később majd másmilyen lesz, erősebb, magabiztosabb, de ebben a stádiumban még nagyon sérülékeny. A Férfi testkontúrja szinte megnő, amikor a jelenet véget ér. Erős hátát fordítja a közönség felé, amelyen megjelenik egy fehér gallyacska, a Nő tétova karja.  Ölelkeznek? Birkóznak?

Annyira belefeledkezem a színészek remek improvizációjába, hogy elfelejtek megszólalni. Azután valami idegen hangot hallok. Mi a fene ez? Mintha nem is én beszélnék. Ha izgulok, mély lesz a hangom. Jobb lesz, ha ehhez hozzászokom, mert a premieren nagyon fogok izgulni. Dani bíztat, hogy nem kell játszanom, legyek csak természetes. Mintha ez olyan egyszerű lenne. Nem civilként kell ülnöm a színpadon, hanem valamiféle színpadi jelenlétet kell produkálnom. Egyetlen pillanatra sem eshetek ki a „szerepemből” , ami persze nem olyan szerep, mint a színészeké, de mégiscsak szerep.

Te jóságos ég! Mibe vágtam már megint a fejszémet?! És ez még csak az első hét volt.

További blogbejegyzések

Gulyás Dénes prózát rendez

2018-05-30

Nagy megtiszteltetés érte a Spirit Színházat. Gulyás Dénes 2018. októberében nálunk vállalta el pályafutása prózai rendezését. MARIO - SPIRIT NAPLÓ címmel blogot indított rendezése folyamatáról, amit itt is közlünk

tovább »

A postás mindig kétszer csenget

2018-05-24

Emlékszel A postás mindig kétszer csenget című filmre? A világon több országban színpadra írták, Londonban Jude Law játssza a főszerepet a Megszállottság c.adaptációban.

tovább »

A 7. ÉVAD - a 2018-19-es évad műsora

2018-05-19

„TE VAGY AZ ELSŐ”
Magyarországi Bemutatók Éve a Spirit Színházban

Czukor Balázs, Voith Ági, Elek Ferenc, Laklóth Aladár az újak között– meghirdette 2018-19-es műsorát a hetedik évadát kezdő színház

 

tovább »

A direktor kérdez: Perjés János beszélgetőtársa Sztárek Andrea

2018-05-19

A direktor kérdez sorozatunk legújabb vendége Sztárek Andrea, aki az idei Nyári Játékok világpremierjében, a Szilánkok című előadásban is színpadra lép. A Spirit Színházban rendezőként és színészként is megismerhetjük munkáját.

tovább »
Tovább a havi műsorra »
Következő előadások:
Gabriel Garcia Márquez: Száz év magány
2018.07.18. 20:30
Spirit Színház - SPIRIT NYÁRI JÁTÉKOK 2018 Jegyvásárlás
Gabriel Garcia Márquez: Száz év magány
2018.07.19. 20:30
Spirit Színház - SPIRIT NYÁRI JÁTÉKOK 2018 Jegyvásárlás

Hírlevél felíratkozás

Vezetéknév
Keresztnév
E-mail


Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Tel: (36 - 1) 269-8211, (+36-30) 649-6665
E-mail: titkarsag@spiritszinhaz.com
Facebook: spirit.theatre
Instagram: spirit_színhaz
          

Copyright @ 2017 - Spirit Színház Non-Profit Kft. - Minden jog fenntartva! Design és programozás Arteries Studio