Gyurkovics Tamás
2 részben
Szereposztás:
Josef M. Perjés János
Színpadra alkalmazta: Bányai Gábor
Dramaturg: Besenyei Zsuzsanna
Rendező: Bányai Gábor
Előadások időpontja és helyszíne:
2017 november 25. (szombat) 19:00 Spirit Színház BEMUTATÓ Jegyvásárlás
2017 november 26. (vasárnap) 19:00 Spirit Színház Jegyvásárlás

 

Josef Mengelét, a halál angyalát sosem vonták felelősségre a tetteiért. A történelem szökevénye szabad és nárcisztikus öregúrként halhatott meg Dél-Amerikában. De vajon szabad volt-e pusztán azért, mert sosem fogták el és vajon elnyerte volna-e méltó büntetését pusztán azáltal, hogy a vádlottak padjára állítják?  
A Gyurkovics Tamás regénye alapján készült monodráma egyes szám első személyben vall nagyságnak hitt középszerűségről, bűnökről és bűnhődésekről, Mengele magyar áldozatairól és bűntársairól – egy rettenetes élet soha elő nem került bőröndjéről, amelyet mindannyian cipelünk ma is...

 

Ki volt valójában Josef Mengele, a halál angyala? 

Tömeggyilkos, aki közvetve-közvetlenül több százezer ember halálért felelős? Vagy „az európai értelmiség egyik legkiválóbb képviselője, egy kivételes diszciplína sokra hivatott művelője, egy géniusz” – ahogyan önmagáról gondolta és állította? Egy, a számonkérést megúszó, elégedett öregúr, aki a tengerben pancsolva lelhette halálát, vagy a saját paranoiáiból maga köré falat emelő, harminc éven át rettegő üldözött? Méltó sors volt számára, hogy elkerülte a büntetést, de mindenkitől elfeledve pusztult el, vagy „jobban járt volna” egy történelmi perrel, ahol még annak a lehetősége is megadathat neki, hogy az újnácik vértanújává váljék? 
Megannyi kínzó kérdés a sok ezer más között, amelyet Gyurkovics Tamás nagyszerű Mengele-könyve feszeget. A regény feltárja mindkét halál lehetőségét: a valódit és az elképzeltet is, miközben bemutat egy középszerű, de végletesen nárcisztikus törtetőt, aki a világrend helyrezökkenésének tekinti, ha egy koncentrációs táborban élet és halál urává válhat, és aki három évtizednyi bujkálás alatt sem adja jelét a megbánásnak... 
A regénybe és színpadra illő történetet maga az antihős, Josef Mengele meséli el nekünk, egyes szám első személyben. A monodráma – melyben a legfontosabb szereplők hangja kísérti folyton a főhőst – ezt a kettős halált, az emberi morál alapvető kérdéseit feszegeti. 
Nagy öröm, hogy a regényíró közreműködésével készült szöveget éppen a Spirit Színház mutathatja be elsőként – felkavaró és szembesítő, emberi és embertelen kalandozások, belső és külső utazások során.

 

 


  Tovább a havi műsorra »
  Következő előadások:
  Edward Albee: Tengertánc - drámai komédia
  2017.09.21. 19:00
  Spirit Színház - BEMUTATÓ Jegyvásárlás

  Hírlevél felíratkozás

  Vezetéknév
  Keresztnév
  E-mail


  Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

  Tel: (36 - 1) 269-8211, (+36-30) 649-6665
  E-mail: titkarsag@spiritszinhaz.com
  Facebook: spirit.theatre
  Instagram: spirit_színhaz
            

           

  Copyright @ 2017 - OK Cast Produkciós Iroda, Spirit Színház Non-Profit Kft. - Minden jog fenntartva! Design és programozás Arteries Studio